E-pentue (s. 8.8.2017)


e. Wild Choice Carmen, "Vauhti"

i. Sea-Croft Dragonfly, "Kake" (FI34785/15).

Pentueessa 3 mustaa narttua ja 4 mustaa urosta.


Ensimmäinen viikko

Ensimmäisen viikon aikana pennut ovat ahkerasti syöneet ja nukkuneet. Syntymäpainot on tuplattu.

Vauhti on huolehtivainen emä. Pennut ovat olleet tarkan valvonnan alla.

Päivittäisessä sylihoidossa pennut tottuvat ihmisen käsittelyyn... ja onhan ne kyllä ihania hetkiä myös ihmiselle.


Vielä pennut etenevät vinhaa vauhtia ryömimällä, mutta ensi viikolle odotellaan jo ensimmäisiä askeleita ja ehkä pieniä pilkahduksia silmäkulmiin.

Toinen viikko

Pennut ovat jo niin isoja, että parhaista paikoista maitobaarissa käydään pieniä jäsenten välisiä.

Suuri osa päivästä kuluu vielä nukkuessa.

Pakosuunnitelmaa on ryhdytty laatimaan. Pyramidi kasataan pentulaatikon nurkkaan ja päällimmäisellä on pian reitti vapauteen. Kun se kerran oivalletaan, ei laatikossa enää pysytä.

Jalat alkoivat kantaa muutama päivä sitten ja askeleet tulevat päivä päivältä varmemmiksi. Suunnistaminen on vielä ollut hajuaistin varassa, mutta kahden viikon iässä näkyy jo ensimmäisiä pilkahduksia silmäkulmissa.

Kolmas viikko

Kolmannen viikon alkupuolella maailma avautui pennuille aivan uudella tavalla. Näkö- ja kuuloaistin avulla alettiin aktiivisesti hahmottamaan myös pentulaatikon ulkopuolista elämää.

Pennut eivät olleet vielä ensimmäisessä kynnenleikkuussa kovinkaan yhteistyöhaluisia, mutta heti sen jälkeen kelpasi pötkötellä sylissä.

Kolmannen viikon lopulla pentulaatikon laidat eivät enää riittäneet, joten pennuilla oli edessä muutto koirahuoneeseen pentuaitaukseen. Reviiriä laajennettiin myös tutustumismatkoilla olohuoneeseen. Raisa-dreeveri odottaa malttamattomana pennuista leikkiseuraa, mutta on vielä joutunut tyytymään pikaiseen nuuhkaisuun emän valvovan silmän alla.

Neljäs viikko

Neljännen viikon alkaessa pennuille puhkesi ensimmäiset hampaat ja pian niitä olikin suun täydeltä. Sääliksi käy emää, mutta tyynen rauhallisesti Vauhti vielä pentujaan imettää.

Pentujen totuttaminen kiinteään ruokaan on sujunut helposti ja pennut ovat hyvin malttaneet tyhjentää omaa kuppiaan ennen kuin vaeltelevat maistelemasta muiden kupeista.


Pennut ovat seurallisia ja viettävät päivittäin muutamia tunteja olohuoneessa touhuamassa, tutkimassa ympäristöä, seurustelemassa ja nukkumassa. Tässä vaiheessa liikutaan jo juosten, että ehditään varmasti kaikkialle. Jotakuinkin onnistuneita kuvia pennuista saa vasta niiden väsyttyä.

Neljän viikon ikäiset pennut punnittiin ja kahden kilon raja oli jo reilusti ylitetty. Pennut saivat myös omat tunnistusmerkintänsä ja nyt päästään seuraamaan tarkemmin millaisia persoonia nämä noutajanalut ovat.

Pikkuhiljaa aletaan pentuja totuttaa muuhun laumaan. Raisa pääsi jo kaverina puhdistelemaan ruokakuppeja, mutta joutui pian pakenemaan uteliasta joukkiota korkeammalle.

Viides viikko

Sitten tuli päivä kun jatkuva vesisade hellitti ja pennut pääsivät ulkoilemaan.

Tasan viiden viikon iässä pennut pakattiin häkkiin ja ensimmäinen automatka oli edessä. Vauhti-äiti matkusti viereisessä häkissä ja reilu kymmenen kilometriä edestakaisin auton kyydissä sujui oikein mallikkaasti.

Automatka vei eläinlääkäri Hannan luo. Hanna tutki pennut ja pennut tutkivat Hannan, stetoskoopin, sirunlukijan, taskulampun ja kaiken muun mitä pöydällä sattui olemaan.

Pentutarkastuksessa ei löytynyt pennuista mitään huomautettavaa. Nyt kun pennuilla on mikrosirut tunnisteena, myös viralliset nimet on tiedossa.

Nartut ovat Elize, Emelie ja Ellie. Urosten nimet ovat Enar, Evert, Egil ja Eirik. Nimet pennuille haettiin tuolta isän kotimaasta.


Pennut ovat nyt saaneet koko ajan enemmän viettää aikaa muun lauman kanssa. Isommat pääsee pakenemaan tuolille ja sohvalle kun meno yltyy niiden mielestä liian rajuksi.


Tätipuoli Beeda yritti jo houkutella pentuja riehakkaaseen leikkiin, mutta vielä eivät oikein uskaltaneet lähteä täysillä mukaan, kun ison koiran eleet ja olemus sen verran jännitti. Muutama päivä eteenpäin ja tilanne on jo aivan toinen.

Kuudes viikko

Pentujen kanssa on tahti kiihtynyt niin että päivitykset ei enää perässä pysy.

Pennuille saatiin tuoretta riistaa näytille ja suosio oli taattu.

Pennut ovat alkaneet ymmärtää että maitotarjoilu on päättynyt, joten Vauhti nauttii pentujen hoivaamisesta ja niiden kanssa leikkimisestä.

Tässä vaiheessa alkaa ajatus ensi viikolla alkavista luovutuksista tuntua ihan hyvältä. Kolmen pennun osalta on jo kotikin tiedossa. Ensi viikolla muidenkin kotipaikat selviää, kun pennut ja pentujen omat ihmiset jälleen kohtaavat.

Elsa-neiti (WC Elize) touhuaakin jo omassa pihassa.

Seitsemäs viikko

Myös seitsemäs viikko on sujunut varsin vauhdikkaissa merkeissä. Teemana on vahvasti ollut pyrkimys päästä yhä ylemmäs.

Vauhti-mamma pääsi takaisin omaan elämäänsä päivää ennen kuin ensimmäiset kaksi urosta lähtivät omiin koteihinsa tasan seitsemän viikon iässä. Muutama päivä mennään nyt viiden pennun laumana ja ensi lauantain jälkeen Elsa-neidillä on vielä muutaman päivän ajan Onni kaverina.